Zebra Grévyho - Savci

Zebra Grévyho - mapa výskytu

Zebra Grévyho

Equus grevyi

stupeň ohrožení ohrožený

Hmotnost: samci 300-400kg, samice 270-330kg
Výška v kohoutku: 1.4-1.6m
Délka: tělo 2.55m + ocas 70cm
Divoká populace: max. 15.000-17.000 jedinců
Délka života: 15-20 let
Rozmnožování: gestace 12-13 měsíců, 1 mládě
Identifikace: vyší, delší uši, tenčí a hustší černé pruhy než u jiných
druhů zeber
Výskyt: severovýchodní Keňa, jižní Etiopie
Biotop: suché savany, křovinaté oblasti a polopouště

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:
Grevy's Zebra Trust African Wildlife Foundation

Je největším druhem zeber. Pojmenována je podle francouzského prezidenta Julesa Grévyho, jemuž byla darována v 80tých letech 19.století etiopským císařem. Žije na sever od rovníku. V některých oblastech Keni žije tento druh zebry vedle méně ohrožené zebry stepní. Zebra Grévyho byla prvním druhem zeber, který Evropané objevili. Římané ji např. používali v cirkusech. Pak byla na dlouhou dobu zapomenuta až do 17. století. Od ostatních zeber se liší nejen zcela odlišným pruhováním (černé a bílé pruhy jsou tenké a husté), ale především způsobem života. Patrně se jedná o nejstarší a "nejprimitivnější" druh zebry, který přežil do současnosti. V mnoha ohledech má blíže k divokým oslům než k ostatním druhům zeber. Žije v malých skupinkách samic s mládaty. Samci obvykle žijí samotářsky ve vlastních teritoriích o rozloze 2-12km2. Tímto životním stylem přichází zebra grévyho o výhodu "neviditelnosti" jedince ve vetším stádu. Toto je pravděpodobně možná i jeden z důvodů jejího pomalého vymírání. Predátoři ji uloví snáze než jiné zebry...(ale je to pouze můj osobní názor).
Hlavním důvodem vymírání ale asi bude nelegální lov kvůli velmi ceněné kůži,
dále likvidace jejího přirozeného prostředí lidmi a konkurence v Keni a Etiopii všudypřítomným dobytkem, který je velmi náročný na vodu a potravu. Dílo zmaru dokončí nenáročné domácí kozy, které vyžerou i poslední kořínky a pupeny, čímž změní již tak drsnou krajinu v nehostinnou poušt.
Zebra Grévyho se živí trávou, ale nepohrdne ani ovocem, keři nebo kůrou. Konzumování potravy zabere těmto zebrám 60-80% dne, dle dostupnosti potravy. Jejich dobře přizpůsobený trávicí trakt jim dovoluje přežít i na energeticky chudší potravě, než je pro přežvýkavce běžné. Proto žije v severních oblastech Keni a na jihu Etiopie, kde je citelně méně vláhy a tedy i potravy, což pro většinu přežvýkavců včetně zebry stepní není vhodné prostředí. Zebra Grévyho potřebuje i méně vody než ostatní zebry, což je typické i pro nenáročné divoké osly.

Zebra Grévyho (Equus grevyi) - vzácná lewa downs
Zebra Grévyho (Equus grevyi) - vzácná lewa downs
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:480 mm
doba expozice:1/200 s
clona:8
stativ:pytlík s rýží/beanbag
ISO:560
lokalita:Lewa Downs, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist