Zebra Bohmova - Savci

Zebra Bohmova - mapa výskytu

Zebra Bohmova

Equus burchellii boehmi

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 230-330kg, samice 200-300kg
Výška v kohoutku: 1.2-1.4m
Délka: tělo 1.9-2.4m + ocas 45-55ccm
Divoká populace:
Délka života: 15-20 let
Rozmnožování: gestace 12 měsíců, 1 mládě
Identifikace: nejmenší podruh zebry
Výskyt: jižní Kena, Tanzánie
Biotop: travnaté pláně a savany, suché křovinaté oblasti

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Každá zebra má jedinečnou kombinaci pruhů. Můžete je najít od travnatých plání přes lesy až po bažinaté oblasti. Zebry jsou hodně závislé na vodě a deštových srážkách. Proto migrují za dešti i přes 1000 kilometrů stejně pakoně a antilopy. Zebry nevydrží příiš dlouho bez vody a proto je obvykle najdete do 30 km od nejbližšího vodního zdroje.
Na rozdíl od ostatních afrických kopytnatců jako jsou např. pakoně, nevyžadují zebry k pastvě krátkou trávu, ačkoliv ji také preferují. Žerou vše od mladé krátké štavnaté trávy, přes starou dlouhou trávu, až po listy a výhonky keřů a stromů. Proto je oblast výskytu zeber mnohem větší než většiny ostatních ungulátů, např. v lesích. Proto se objevuje jako první i v hustě zarostlých oblastech.
Zažívací systém zeber je velmi rychlý a dokáže získat tolik potřebné proteiny i ze suchých a vláknitých částí rostlin a trávy. Proto jsou zebry méně vybíravé, ale zato tráví většinu času pastvou.
Teprve až zebry spasou nejhustší vegetaci, především dlouhou trávu s malým obsahem proteinu, přijdou další druhy bíložravců jako jsou např. pakoně, které se pasou na nové trávě. Zebry velice často migrují a pasou se společně s pakoni, přičemž navzájem se i upozornují na nebezpečí.
Hlavními predátory zeber jsou lvi a hyeny. Při přechodu řek jsou často loveny i velkými krokodýly. Občas loví zebry také psi hyenovití, levharti a gepardi. To jsou však spíše ojedinělé případy.


Plains zebra herds will mix and migrate together along with other species such as wildebeests. Wildebeests and zebras generally coexist peacefully and will alert each other to predators. However in one case, a gang of young zebra stallions isolated and harassed a wildebeest calf while keeping the mother at bay. The zebras chased and bit the young calf repeatedly. One zebra even trampled over it. The group eventually lost interest and the calf survived.[3] A similar incident happened when a lone wildebeest calf wandered too close to a gang of stallions and was kicked to death.[4]
[edit] Lifestyle
[edit] Social structure
A zebra harem

The Plains zebra is highly social and usually forms small family groups consisting of a single stallion,

Zebra Bohmova (Equus burchellii boehmi) - brod samec voda masai mara
Zebra Bohmova (Equus burchellii boehmi) - brod samec voda masai maraZebra Bohmova (Equus burchellii boehmi) - stádo řeka přechod panika masi maraZebra Bohmova (Equus burchellii boehmi) - Zebra Bohmova (Equus burchellii boehmi) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:280 mm
doba expozice:1/1250 s
clona:7.1
stativ:Manfrotto Nature 190 + MA 322RC 2
ISO:250
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist