Volavka popelavá - Ptáci

Volavka popelavá - mapa výskytu

Volavka popelavá

Ardea cinerea

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: 1-2kg
Rozpětí křídel: 1.75-1.95m
Délka těla: 0.9 -1m
Divoká populace: 800 000 - 3 700 000
Délka života: 20 let
Rozmnožování: 3-5 vajec, inkubace po 21-26 dnech
Identifikace: záda a křídla šedá, dlouhý krk a břicho bílé na krku s černými skvrnami, bílá hlava s postranními černými pruhy a chomáčem dlouhých černých per na zátylku, světle žlutý dlouhý zobák
Výskyt: stěhovavý druh, proto celá Afrika mimo Saharu, Evropa až po polární kruh, jižní a jihovýchodní Asie, Sibiř až po polární kruh
Biotop: jezera, řeky, potoky podél pobřeží a podél přehrad, pláže, močály a laguny

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Živí se rybami, objživelníky, měkkýši, hmyzem, ale i malými hraboši nebo ptáky. Volavky popelavé se při shánění potravy, především ryb a obojživelníů, pomalu brouzdají v mělkých vodách. Jakmile najdou vhodné místo, zůstanou strnule stát čekajích na vhodný okamžik, kdy doslova harpunují kořist svým dlouhým ostrým zobákem.
Volavky létají s hlavou zataženou dozadu k zádům a dozadu nataženýma nohama. Frekvence mávání křídel je pomalá, ohnutá křídla vytváří tvar písmene M.
Africká populace žije trvale v jihovýchodní a jižní Africe. Na ostatním území Afriky se jedná především o migrující jedince z Eurasie.

Volavka popelavá (Ardea cinerea ) -
Volavka popelavá (Ardea cinerea ) - Volavka popelavá (Ardea cinerea ) - Volavka popelavá (Ardea cinerea ) - Volavka popelavá (Ardea cinerea ) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:600 mm
doba expozice:1/200 s
clona:6.3
stativ:rýžový stativ / beanbag
ISO:560
lokalita:South Luangwa, Zambia
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist