Slon africký - Savci

Slon africký - mapa výskytu

Slon africký

Loxodonta africana

stupeň ohrožení méně ohrožený

Hmotnost: 3.6-10tun, samice cca o 30% menší než samci
Výška v kohoutku: 3-4m
Délka: tělo 6-9m, délka klů 0.5-3m
Divoká populace: max. 250.000
Délka života: 60 let
Rozmnožování: celoročně, 1mládě
Výskyt: celá Afrika jižně od Sahary mimo západní Afriku a jižní Afriku
(zde jen v Krugerove parku)
Biotop: savany, prales, v Namibii adaptováni i na polopouštní až
pouštní podmínky

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:
African Elephant Specialist Group Save the Elephants African Wildlife Foundation

Největší suchozemský savec, který roste po celý svůj život. Největší zaznamenaný jedinec zastřelený v Angole byl vysoký 4.2m a vážil přes 12 tun! Nejdelší známé kly měří přes 3m a váží přes 100kg. Sloni mají velmi jemný čich a dobrý sluch, kterým vnímají i pro lidi neslyšitelné infrazvuky (5-24 Hz), jimiž se dorozumívají na velké vzdálenosti. Navíc díky tomu sluchem vnímají i otřesy půdy, způsobené například pohybem vzdálených zvířat, a zaznamenávají změny atmosférického tlaku. Tato zvířata, i když jsou schopná běhat až rychlostí přes 40km/h, upřednostňují spíše chůzi přibližně stejně rychlou jako u člověka. Na zem při pomalejší chůzi našlapují měkce a pohybují se téměř neslyšně. Došlapují jen na konečky prstů srostlé rosolovitým vazivem do polštáře, který tvoří celé „chodidlo“ a slouží jako tlumič. Afričtí sloni jsou společenská zvířata a drží se pohromadě ve vysoce organizovaných skupinách tvořených deseti až dvanácti samicemi a jejich mláďaty. Skupinu vede dominantní samice, která je spřízněná se všemi členy tlupy. Tyto skupiny se někdy dočasně shromažďují do stád o několika stech kusů. Samci žijí stranou v mládeneckých skupinách, starší jedinci pak samotářsky. Dospívají ve věku 25-ti let. Stádo slonů dovede překonávat značné vzdálenosti, ale drží se při tom v blízkosti vody, protože každý slon potřebuje denně pít až 130-190 litrů vody a rád se koupe (zde bych rád zmínil slony z pouště Namib, kteří se tomuto pravidlu zcela vymykají). Při koupání na své tělo chobotem nastříká bahno z břehu a chrání se tak nejen před obtížným hmyzem, ale i proti přehřátí organismu v horkých dnech. Když je slon spokojený, mručí tlumených zvukem, ale když se vyleká, prudce a krátce zatroubí. Dominantní jedinec si ve skupině zjednává pořádek jen zatočením chobotu nebo zvířením prachu. Někdy je při tom slyšet i sloní troubení. Sloni jsou býložravá zvířata, která musí denně spořádat až 225 kg potravy. Takto velké množství potravy musí požírat 15 až 18 hodin denně. Z toho jim zbydou jen přibližně 4 hodiny denně na spánek. Potrava navíc není v těle dobře zpracovávaná a zužitkuje se jen z 35-40%. Potravu si slon podává chobotem až do jícnu. Má málo zubů, navíc stoličky důležité pro drcení rostlinné potravy má jen čtyři. Potravu tak může jen rozžvýkat, proto má slon tak malou účinnost trávení. Když ztratí všechny zuby, nemá už v tlamě moc možností potravu rozžvýkat a slon umírá hlady, protože žaludek nerozžvýkanou potravu nerozloží. To se stává zhruba v 70 letech věku. Ve většině zemí jsou sloni afričtí chráněni zákonem a jejich nezákonný lov se přísně trestá, přesto bohužel musí docházet i k „řízeným“ masovým odstřelům, protože přemnožená populace v dané lokalitě začne decimovat ekosystém, což následně vede k úhynu slonů samotných v důsledku nedostatku potravy. Na uvedených odstřelech je velice smutný i fakt, že se musí stádo vyvraždit do posledního mláděte, protože slon s takovým traumatem by se pochopitelně celý svůj další život mstil, až tak inteligentní a citliví sloni jsou....V jižmí Africe nebo Keni se snaží slony i přemistovat do oblastí, kde nejsou přemnožení, právě aby se ochranáři vyhnuli výše popsaným masakrům.

Slon africký (Loxodonta africana) - sloni stádo prach amboseli
Slon africký (Loxodonta africana) - sloni stádo prach amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - obrovský velké kly masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - sloni na ceste amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - pijící sloni řeka LuangwaSlon africký (Loxodonta africana) - sloni savana masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - Slon africký (Loxodonta africana) - pijící sloni řeka LuangwaSlon africký (Loxodonta africana) - samec obrovský amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - Slon africký (Loxodonta africana) - bažina amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - slůnata hra detail samburuSlon africký (Loxodonta africana) - Slon africký (Loxodonta africana) - horizont před bouří podvečer masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - Slon africký (Loxodonta africana) - slůně bažina amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - rodina sloni samburuSlon africký (Loxodonta africana) - slůnata hra savana masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - detail přátelský masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - slonice masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - slůně masai mara podvečerSlon africký (Loxodonta africana) - Slon africký (Loxodonta africana) - slonice masai maraSlon africký (Loxodonta africana) - sloni cesta napajedlo kly amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - detail amboseliSlon africký (Loxodonta africana) - sloni cesta sucho amboseli
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:270 mm
doba expozice:1/500 s
clona:7.1
stativ:rýžový stativ / beanbag
ISO:250
lokalita:Amboseli, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist