Šakal čabrakový - Savci

Šakal čabrakový - mapa výskytu

Šakal čabrakový

Canis mesomelas

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 6-14kg
Výška v kohoutku: 40-50cm
Délka: tělo 70-80cm + ocas 30-35cm
Divoká populace:
Délka života: 10 let
Rozmnožování: gestace 2 měsíce, 2-6 mláďat
Identifikace: velké uši, černý konec ocasu, celkově připomíná lišku
Výskyt: Keňa, Tanzánie, Etiopie, Somálsko, JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe
Biotop:

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Šakal čabrakový žije obvykle v párech na celý život, ale v případě lovu větší kořisti, např. menších antilop, tvoří i smečky. Je to nejrozšířenejší druh afrického šakala, přesto žije ve dvou zcela oddělených populacích, viz. mapa. Je velmi teritoriální a pokud k tomu není donucen, teritorium nemění. Aktivní je především v noci, ale je možné ho spatřit i časně zrána nebo během dne kdy čeká opodál, než dojedí lvi, aby pak hyenám ukradl ještě pár soust.
Ohledně potravy je velice přizpůsobivý. Typickou potravou jsou malí až středně velcí savci, plazi a ptáci. Nepohrdne ani mršinou nebo odpadky. U pobřeží se živí i tuleni a rybami.
Predátorem šakala je především levhart.

Šakal čabrakový (Canis mesomelas) - pár tráva masai mara
Šakal čabrakový (Canis mesomelas) - pár tráva masai maraŠakal čabrakový (Canis mesomelas) - buvol mrtvola svítání masai mara
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:600 mm
doba expozice:1/500 s
clona:8
stativ:Manfrotto Nature 190 + MA 322RC 2
ISO:125
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist