Pštros dvouprstý - Ptáci

Pštros dvouprstý - mapa výskytu

Pštros dvouprstý

Struthio camelus massaicus

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: 100-160kg
Výška: 2.1-2.7m
Divoká populace:
Délka života: 30-40 let
Rozmnožování: v hnízdě až 12 vajec alfa samice + další vejce podřízených samic, inkubace po 40-60 dnech
Identifikace: dlouhý krk, dlouhé nohy, velké oči, samci černé peří, samice šedé
Výskyt: Keňa, Tanzánie, jižní Etiopie, jižní Somálsko
Biotop:

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Velký nelétavý pták, který se dnes vyskytuje ve třech poddruzích jen v Africe (původně i na středním východě). Dlouhý krk a dlohé silné nohy dávají dospělým jedincům výšku přes 2m. Dokáže běhat rychlostí až 74 km/h.
Má největší oči ze všech suchozemských zvířat (průměr až 5cm).
Živí se především rostlinnou stravou, nicméně jídelníček doplnuje i hmyzem. Žije v nomádských skupinách 5 až 50 jedinců. Dominantní samci obvykle bojují o harém cca 5 samic. V případě nebezpečí prchá nebo se doslova přilepí k zemi, tj. není v trávě vidět. Pokud se dostane opravdu do úzkých, může způsobit vážné zranění nebo i smrt kopnutím svých silných nohou.
Pštros je po celém světě chován pro své maso i peří.

Pštros dvouprstý (Struthio camelus massaicus) - savana samice masai mara
Pštros dvouprstý (Struthio camelus massaicus) - savana samice masai maraPštros dvouprstý (Struthio camelus massaicus) - pár svítání savana masai maraPštros dvouprstý (Struthio camelus massaicus) - Pštros dvouprstý (Struthio camelus massaicus) - Pštros dvouprstý (Struthio camelus massaicus) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:400 mm
doba expozice:1/250 s
clona:8
stativ:
ISO:250
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist