Prase bradavičnaté - Savci

Prase bradavičnaté - mapa výskytu

Prase bradavičnaté

Phacochoerus aethiopicus

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 70-150kg, samice 45-70kg
Výška v kohoutku: 60-75cm
Délka: tělo 1.15-1.5m
Divoká populace:
Délka života: 10-15 let
Rozmnožování: gestace 5.5 měsíce, 2-6 mládat
Identifikace: robustní, šedivě zbarvené prase s dlouhými chlupy táhnoucími se od zadní části hlavy k ocasu a cca 20cm dlouhými kly
Výskyt:
Biotop: savany, travnaté pláně, suché křovinaté oblasti, náhorní planiny

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Prase bradavičnaté je typické svou hranatou velkou hlavou se čtyřmi lícními výrůstky a dále dvěma páry klů. Kly rostoucí z horní čelisti mohou dosahovat i délky přes 20 cm. Kly ve spodní čelisti jsou však mnohem nebezpečnější, jsou sice menší, ale jsou ostré a téměř rovné, mohou tak způsobit velmi vážná zranění.
Ačkoliv je tento druh spojován se savanami a travnatými pláněmi, má rád i hustší vegetaci s dostatkem vody, pokud je k dispozici. Prase bradavičnaté je všežravec, tj. žere vše od kořínků pře trávu, bobule a ovoce až po vejce, malé savce, ptáky a plazy.
Ukrývá se v hlubokých norách, které si dokáže vyhrabat i samo svými kly, ale obvykle využívá opuštěných podzemních nor po jíných zvířatech. Do nory zalézají obvykle pozadu, čímž stále kontrolují situaci. Jsou to velmi rychlí běžci a skokani, přeto jsou hlavními predátory těchto prasat člověk, levhart, lev a občas i gepard nebo hyeny.
Při napadení se dospělí jedinci dokáží velice urputně a statečně bránit, přičemž jsou zdokumentovány případy, kdy prase zasáhlo lovící lvici tak, že nakonec sama zemřela na vykrvácení.

Prase bradavičnaté (Phacochoerus aethiopicus) - samec kly sweetwaters
Prase bradavičnaté (Phacochoerus aethiopicus) - samec kly sweetwaters
Poslat pohlednici
kamera:Minolta DYNAX 5D
objektiv:Sigma 50-500 mm F4.0-6.3 APO EX DG
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:
doba expozice:
clona:
stativ:
ISO:
lokalita:Sweetwaters, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist