Orel jasnohlasý - Ptáci

Orel jasnohlasý - mapa výskytu

Orel jasnohlasý

Haliaeetus vocifer

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci cca do 2.5kg, samice až 3.6kg
Rozpětí křídel: 2-2.4m
Délka těla: až 0.8m
Divoká populace: 300 000
Délka života: 12-15 let, v zajetí i 40 let
Rozmnožování: 1-3 vejce, inkubace 42-45 dní
Identifikace: bílá hlava, krk a hrud, žlutý zobák, hnědé tělo, černá křídla
Výskyt: celá Afrika jižně od Sahary
Biotop: jezera, řeky, potoky podél pobřeží a podél přehrad

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Orel jasnohlasý útočí z pozic nad vodou, kdy se rychle snáší k hladině s nohama nataženýma daleko před sebou. Živí se především většími rybami, které plavou těsně pod hladinou. Loví také kachny, mladé plamenáky, krokodýlí potěr, malé varany nilské a želvy. Pokud má příležitost, nerozpakuje se o úlovek okrást volavky, jeřáby nebo pelikány.
Velké hnízdo z větví si buduje ve stromech či na útesech. Hnízdo používá pár řadu let.

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer ) -
Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer ) - Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer ) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:600 mm
doba expozice:1/1000 s
clona:6.3
stativ:pytlík s rýží/beanbag
ISO:500
lokalita:South Luangwa, Zambia
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist