Marabu africký - Ptáci

Marabu africký - mapa výskytu

Marabu africký

Leptoptilos crumeniferus

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: až 9kg
Rozpětí křídel: až 3m
Délka těla: 1.5m
Divoká populace:
Délka života: let
Rozmnožování: gestace, mládat
Identifikace: holá hlava a krk, záda a křídla jsou ocelově šedá až černá, břicho bílé, výrazný hrdelní vak
Výskyt: celá Afrika jižně od Sahary
Biotop: mokřady, řeky, světlé řídké akáciové lesy, savany a travnaté pláně

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Žijí ve velkých koloniích v mokřadech. Na stromech si budují velká hnízda. Lze je spatřit i na savanách či u řek, kde se živí žábami, hmyzem, mladými ptáky, ještěrkami a hlodavci, ale především mršinami. Jejich holý krk a hlava jsou adaptací na tuto potravu (podobně jako u supů). Při pojídání mršin se totiž hlava a krk velmi snadno potřísní krví a dalšími látkami. Holý krk a hlava se pak rychleji a snadněji očistí... Na mršinách hodují marabuové často společně se supy. Marabuové mají velice agresivní trávicí štávy, které po jejich uhynutí brání ostatním mrchožroutům tělo zlikvidovat.

Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus) -
Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus) - Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:340 mm
doba expozice:1/1250 s
clona:6.3
stativ:
ISO:900
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist