Levhart skvrnitý - Savci

Levhart skvrnitý - mapa výskytu

Levhart skvrnitý

Panthera pardus

stupeň ohrožení méně ohrožený

Hmotnost: samci 50-90kg, samice 32-55g
Výška v kohoutku: 0.6-0.7m
Délka: tělo 1.2-1.8m + ocas 0.7-1m
Divoká populace:
Délka života: 12-15 let
Rozmnožování: celoročně, gestace 3.5 měsíce, 2-4 mládata
Identifikace:
Výskyt: jižně od Sahary od Senegalu po Etiopii, východní, střední
jihovýchodní a jižní Afrika
Biotop: od hustých lesů přes savany, skalnaté a křovinaté oblasti až
po pouště

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:
www.panthera.org

Jedná se o robustní kočkovitou šelmu s velkou hlavou. Patří mezi velké kočky, tj. dokáže „řvát“ jako lev, tygr nebo jaguar. Je z nich ale nejmenší. Srst je zbarvena obvykle do žluta až žlutooranžova s černými rozetami tvořenými několika černými skvrnami. Břicho a líce jsou bílé nebo alespon výrazně světlejší. Exituje i úplně černá varianta, což je adaptace pro populace žijící v hustých lesích (v Etiopii cca každý pátý, Kongo, Jáva). Dřívé byla tato krásná šelma rozšířena od Číny a Jávy, přes jihovýchodní Asii, Indii, Pakistam, Afghanistan až po jižní Afriku. Dnes je zdravá populace již jen na jih od Sahary v Africe. Izolované populace jsou praděpodobně stále v Etiopii, Iránu, Pakistánu (levhart perský, tento poddruh se snaží zachránit sít zoo po celém světě), Indii, východní a střední Číně (levhart mandžuský, rovněž chován zoologickými zahradami), Javě?, jihu Arabského poloostrova?, v pohoří Atlas v Maroku?. Osud těchto populací je však již bohužel pravděpodobně zpečetěn. Nepřežijí „právo člověka“ na život.
Levhart je oportunistický lovec, který se úspěšně přízpůsobil životu prakticky po celé Africe a dále celé Asii na jih od Sibiře. Narazil až na bezohlednou lidskou populaci. V Asii jsem ho již téměř vyhubili, Afrika je jen otázka času.
Nejčastěji se jeho kořistí stávají menší a střední druhy antilop a gazel, mláďata větších kopytníků, různé druhy jelenů, divoká prasata, ale i opice a v Africe se někteří levharti dokonce specializují na velmi riskantní lov paviánů. Často napadají i ovce, kozy nebo
psi. V době nouze se spokojí i s mršinou. V Africe svou kořist ukrývají i na několik dní do korun stromů (levhart má neuvěřitelnou sílu a dokáže do koruny stromů vytáhnout 2x težší kořist než sám váží), kde je v bezpečí před hyenami, šafaly a supy. Ne však před lvicemi, které se čím dál častěji adaptují i na šplhání do korun stromů. V Keni jsem např. pozoroval skupinu mladých lvic, která systematicky trénovala tuto dovednost celé dopoledne.

Levhart skvrnitý (Panthera pardus) -
Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) - Levhart skvrnitý (Panthera pardus) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:450 mm
doba expozice:1/400 s
clona:6.3
stativ:pytlík s rýží/beanbag
ISO:1600
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist