Lev pustinný - Savci

Lev pustinný - mapa výskytu

Lev pustinný

Panthera leo

stupeň ohrožení zranitelný

Hmotnost: samci 180-230kg, samice 110-140g
Výška v kohoutku: 1-1.2m
Délka: tělo 1.5-2m + ocas 0.7-1m
Divoká populace: cca 30.000 jedinců
Délka života: samci 12 let, samice 15-20 let
Rozmnožování: celoročně, gestace 3.5 měsíce, 2-6 mládat
Výskyt: jižně od Sahary od Senegalu po Etiopii, východní,
jihovýchodní a jižní Afrika
Biotop: savany, skalnaté a křovinaté oblasti, v hustých lesích nejsou
lvi obvyklí

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:
Lion Conservation Fund Panthera

Lev je po tygrovi druhou největší kočkovitou šelmou na světě. Pouze samci mají výraznou hřívu, která bývá černá, hnědá nebo blond.
Z kočkovitých šelem žijí pouze lvi ve smečkách. Smečku tvoří obvykle koalice 2-3 lvů (často bratrů nebo bratranců), 4-10 příbuzných lvic, které nejsou pokrevně spřízněny s lvy, a jejich mládata. Mladé lvice obvykle zůstavají ve smečce i v dospělosti. Mladí lvi mezi 2-3 rokem jsou ovšem ze smečky vyhnáni. Většinou vytvoří koalici s jinými toulavými lvi (říká se jim "nomádi") s cílem porazit a převzít smečku jiným lvům (pokud se jim to podaří, lvice převezmou, ale jejich mládata zabijí). Souboje bývají velmi krvavé a končí i smrtí některého ze lvů. Často je příčinou i omezený životní prostor způsobený tlakem lidské populace, kdy lev nemá jinou možnost než zvítězit nebo zemřít, a to doslova. Za posledních 20 let se počet lvů v Africe snížil z 200.000 na dnešních alarmujících 20.000...
Lvice, která se z jakéhokoliv důvodu ocitne mimo smečku, má šance na zařazení se do jiné lví smečky ještě menší, protože lvice v tlupě jsou příbuzné a cizí krev tvrdě odmítají.
Terotorium lví smečky má rozlohu i 250km2 savany, křovin a řídkých lesů a je velice tvrdě bráněno.
Hlavními lovci smečky jsou lvice, které často loví koordinovaně. Jejich kořistí bývají velcí přežvýkavci jako zebry, pakoně, impaly. V některých oblastech se specializují na velmi nebezpečný lov buvolů nebo dokonce malých slonů.
Ostatní predátoři jako levharti, gepardi, hyeny nebo psi hyenovití jsou mnohem lepší lovci, proto jim lvi kořist často kradou.
Lvi ve 3 st. před Kr. žili i v dnešním Řecku, na Kavkaze přežívali až do 10 st., v Palestině byli vyhubeni ve středověku a v Turecku až na konci 19. st. V Iránu byl poslední lev spatřen v roce 1941. Dnes žije mimo Afriku poslední malá populace asijských lvů v indickém státě Gujarat, konkkrétně v lese Gir.
Jedná se o cca 300 jedinců, přičemž jejich počet pomalu stoupá.
Za zmínku stojí i velcí bezhříví lvi z oblasti Tsavo ve východní Keni, kteří jsou geneticky mnohem blíž lvům v jižní Africe než bratrancům ze západní Keni.
Existuje vědecká teorie, která vysvětluje absenci hřívy u těchto lvů horkým podnebím Tsava. Podobný efekt je možné pozorovat u lvů v Samburu, kde jsou teploty také výrazně vzšší než např. v Masai Maře či Serengeti.
Ačkoliv dospělí lvi nemají přirozené predátory, zdá se, že především samci obvykle umírají násilnou smrtí z rukou lidí či v souboji o životní prostor a smečku s jínými lvy.

Lev pustinný (Panthera leo) - lev svíítání u napajedla
Lev pustinný (Panthera leo) - lev svíítání u napajedlaLev pustinný (Panthera leo) - lvice šplhající po stromě Luangwa západ slunceLev pustinný (Panthera leo) - Lev pustinný (Panthera leo) - Lev pustinný (Panthera leo) - lvice lov kořist pakůň ráno masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvice mládata hra svítání masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvice na stromě Luangwa západ slunceLev pustinný (Panthera leo) - lev hodující na uloveném buvolovi LuangwaLev pustinný (Panthera leo) - ráno savana masai mara ležícíLev pustinný (Panthera leo) - masai mara černohřívýLev pustinný (Panthera leo) - svítání lvíče masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvi svítání kořist masai mara lvíčataLev pustinný (Panthera leo) - ráno lvi hodující na uloveném buvolu LuangwaLev pustinný (Panthera leo) - dospělý svítání masai maraLev pustinný (Panthera leo) - mladý v trávě soumrakLev pustinný (Panthera leo) - lvíče kořist buvolLev pustinný (Panthera leo) - lvice ráno masai maraLev pustinný (Panthera leo) - nomád masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvi svítání masai mara kořistLev pustinný (Panthera leo) - svítání masai mara lvíčeLev pustinný (Panthera leo) - svítání masai mara lvíčeLev pustinný (Panthera leo) - masai mara savanaLev pustinný (Panthera leo) - lvice lvíčata masai maraLev pustinný (Panthera leo) -  lvi svítání masai mara kořistLev pustinný (Panthera leo) - ráno savana masai maraLev pustinný (Panthera leo) - hříva svítání detail masai maraLev pustinný (Panthera leo) - mladý ráno masai maraLev pustinný (Panthera leo) - Lev pustinný (Panthera leo) - mladý zívající soumrakLev pustinný (Panthera leo) - Lev pustinný (Panthera leo) - Lev pustinný (Panthera leo) - tráva masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvice detail masai maraLev pustinný (Panthera leo) - jdoucí savana masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvíče detail masai maraLev pustinný (Panthera leo) - lvíče mládě lva Lev pustinný (Panthera leo) - Lev pustinný (Panthera leo) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 1.4 EX DG
ohniskova vzdalenost:420 mm
doba expozice:1/800 s
clona:8
stativ:Manfrotto Nature 190 + MA 322RC 2
ISO:450
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist