Kolpík africký - Ptáci

Kolpík africký - mapa výskytu

Kolpík africký

Platalea alba

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: cca 2kg
Rozpětí křídel: 1.2-1.35m
Délka těla: cca 0.93m
Divoká populace: 10 000 – 100 000 jedinců
Délka života: 25-30 let
Rozmnožování: 3-4 vejce, inkubace 21-25 dní
Identifikace: bílá hlava, krk, tělo i křídla, červené nohy a obličejová část, dlouhý šedý zobák je konci rozšířený do tvaru lžíce, rozšířený konec zobáku zbarven do červena
Výskyt: celá Afrika jižně od Sahary a Madagaskar
Biotop: sladkovodní mělčiny podél jezer, lagun, bažin a řek

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Technika lovu kolpíka afrického je poměrně originální. Kmitá plochým zobákem ve vodě ze strany na stranu a lapá po žábách, rybách, měkkýších i hmyzu. Někdy jen zkusmo v rychlém sledu zabodává zobák do bahna. Je to poměrně plachý druh, který při vyrušení rychle odlétá. Kolpík létá s krkem nataženým
dopředu. Hejna tvoří při letu čato formaci ve tvaru V.
Velká oválná plochá hnízda si budují na stromech nebo v rákosí v koloniích čítajících až 250 párů.

Kolpík africký (Platalea alba ) -
Kolpík africký (Platalea alba ) - Kolpík africký (Platalea alba ) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:600 mm
doba expozice:1/1000 s
clona:6.3
stativ:GITZO 1541T + MA 322RC 2
ISO:560
lokalita:South Luangwa, Zambia
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist