Jeřáb královský - Ptáci

Jeřáb královský - mapa výskytu

Jeřáb královský

Balearica regulorum

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: cca 3.5kg
Rozpětí křídel: m
Výška: cca 1m
Divoká populace:
Délka života: 22 let
Rozmnožování: líhnutí po cca 30 dnech, 2-5 mládat
Identifikace: korunka na hlavě tvořena ze zlatých tuhých per, tváře
má jasně bílé, nad nimi pak červeně zbarvenou kůži
Výskyt: východní a jižní Afrika
Biotop: suché savany

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Jeřáb královský hřaduje na stromech, k čemuž mu napomáhá dobře vyvinutý zadní prst pro sezení na větvích. Pro svou vysokou podobnost s jeřábem pavím (Balearica pavonina), obývajícím Západní, Střední a Severovýchodní Afriku, bývají tyto druhy v přírodě často zaměňovány a jednu dobu se uvažovalo i o možnosti, že může být jeřáb královský jeho poddruhem.
Po většinu roku žije v početných skupinách, jejích členové společně nocují na stromech nebo na březích řek. Hnízdo si staví z trávy a jiných rostlin ve vysoké mokřadové vegetaci. Mláďata jsou plně opeřena ve věku 60-100 dní, schopna letu ve třetím až čtvrtém měsíci a pohlavní dospělosti dosahují ve třetím až čtvrtém roce života.
Tento druh je nejvíce ohrožován ztrátou přirozeného biotopu odvodňováním, ale také kontaminací vod.

Jeřáb královský (Balearica regulorum) -
Jeřáb královský (Balearica regulorum) -
Poslat pohlednici
kamera:Minolta DYNAX 7D
objektiv:Sigma 50-500 mm F4.0-6.3 APO EX DG
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:500 mm
doba expozice:1/800 s
clona:9
stativ:Manfrotto Nature 190 + MA 322RC 2
ISO:400
lokalita:Sweetwaters, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist