Hyena skvrnitá - Savci

Hyena skvrnitá - mapa výskytu

Hyena skvrnitá

Crocuta crocuta

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 56-65kg, samice 65-75kg
Výška v kohoutku: 08-0.9m
Délka: tělo 1.2-1.7m + ocas 25-30cm
Divoká populace: 28.000 - 48.000 jedinců
Délka života: 10-12 let
Rozmnožování: gestace 3.5-4 měsíce, 1-4 mládata
Identifikace: největší ze 3 druhů hyen, velké kulaté uši, krátký ocas,
krátké silné lehce skvrnité tělo svažující se výrazně od
krku k ocasu
Výskyt:
Biotop: od polopouští přes suché křovinaté oblasti až po savany a
zalesněné oblasti až do výšky 4.000m

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Velké zvíře s roustním tělem a silnýma nohama, přičemž přední část těla je znatelně vyšší a silnější. Hlavu má velkou, uši kulaté. Srst je hrubá a relativně krátká. S věkem hnědé zbarvení postupně světlá. Čumák a ocas jsou černé.
Hyena skvrnitá má nejsilnější stisk čelistí v celé zvířecí říši. Proto dokáže bez problémů rozdrtit i stehenní kosti velkých savců a dostat se k morku. V Africe nejpravděpodobněji uvidíte právě tento druh hyen, protože hyena žíhaná (Hyaena hyaena) je velmi plachá a relativně vzácná a ještě menší a plašší hyenu čabrakovou (Hyaena brunnea) uvidíte jen v jižní Africe.
Hyena skvrnitá je velmi prohnaná a vynalézavá. Dokáže se výborně přizpůsobit situaci a ačkoliv je běžně považována za mrchožrouta, sama je velmi úspěšným lovcem. Na rozdíl od ostatních druhů hyen běžně loví a hledá potravu i přes den. Loví podobně jako psi hyenovití, tj. smečka si vybere konkrétní zvíře, např. zebru, pakoně či jakoukoliv antilopu, čímž je osud zvířete zpečetěn. Doslova vybranou kořist uštvou k smrti, přičemž ji začnou požírat ještě zaživa. Stačí, když padne vyčerpáním nebo i když jen zůstane stát, protože nemůže dál. Je to strašný pohled a určitě jeden z důvodů, proč jsou obecně tito lovci velmi nepopulární.
Hyena skvrnitá o kořist běžně okrádá gepardy nebo levharty, kteří nesežerou úlovek včas nebo ho v případě levharta neuklidí do koruny stromu. Nerozpakuje se zaútočit ani na hodující lvy, ovšem jen v případě, že se cítí v jasné přesile. V noci před ní nemusí být v bezpečí ani v buši spící lidé.

Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - kořist pakůň amboseli
Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - kořist pakůň amboseliHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - samci amboseliHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - smečka čerstvá kořist masai maraHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - amboseliHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - smečka svítání savana masai maraHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - kráva kořist masai maraHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) - mládě kořist masai maraHyena skvrnitá (Crocuta crocuta) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:210 mm
doba expozice:1/640 s
clona:6.3
stativ:Manfrotto Nature 190 + MA 322RC 2
ISO:250
lokalita:Amboseli, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist