Husice egyptská - Ptáci

Husice egyptská - mapa výskytu

Husice egyptská

Alopochen aegyptiacus

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: 1.5 - 2.3 kg
Rozpětí křídel: 1.3 - 1.55 m
Délka těla: 0.6 - 0.75 m
Divoká populace: neexistuje kvalifikovaný odhad
Délka života: 25 let
Rozmnožování: 5-9 vajec, inkubace po cca 28 dnech, mládata ohrožována predátory, proto obvykle přežije jen 1-2
Identifikace: světlá hlava a spodní část těla, hnědá záda, tmavá, ořechově zbarvená skvrna okolo očí, růžové nohy
Výskyt: údolí Nilu a dále Afrika jižne od Sahary mimo části střední a jihozápadní Afriky, dále zavlečené populace např. v Anglii, Holandsku či Německu
Biotop: mokřady a břehy sladkovodních řek, jezer a lagun

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Husice egyptská byla domestikována už starými Egyptany a byla často zobrazována v jejich umění. Byla uctívána společně s ibisem posvátným. Jako domácí drůbež byla chována i starověkými Řeky a Římany.
Husice jsou velmi nesnášenlivé a to i k jedincům vlastního druhu, především v době hnízdění. Ačkoliv jsou velice hašteřivé, tvoří páry na celý život.
Živí se především trávou, rostlinami a pokud má příležitost, zrním zemědělských plodin.

Husice egyptská (Alopochen aegyptiacus) - voda mládata rákosí masai mara
Husice egyptská (Alopochen aegyptiacus) - voda mládata rákosí masai mara
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:550 mm
doba expozice:1/1250 s
clona:7.1
stativ:pytlík s rýží/beanbag
ISO:280
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist