Gueréza pláštíková - Savci

Gueréza pláštíková - mapa výskytu

Gueréza pláštíková

Colobus guereza

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 10-20kg, samice 7-10kg
Délka: tělo 50-70cm + ocas 70-85cm
Divoká populace:
Délka života: až 24 let
Rozmnožování: gestace 5-6 měsíců, 1 mládě
Identifikace:
Výskyt: lesy na jih od Sahary od východní Nigerie až po Etiopii, na jih
až po Tanzánii a zpět na západ po Gabon
Biotop: lesy až do výšky 3000m

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Nemá žádné lícní torby a jako většina zástupců svého rodu má palec téměř zakrnělý. Je leskle černá s bílými okraji obličeje, bílými pláštíky srsti po bocích těla a na zadku, připomínající tvar písmena U, a bílým koncem dlouhého ocasu. Mláďata jsou téměř celá bílá. Špička čenichu se téměř dotýká tlamy. Zadní končetiny jsou zvláště dlouhé a dobře přizpůsobené ke skokům v korunách stromů. Sedací mozoly této opici umožňují sedět na tenkých větvích po dlouhé časové období bez větších problémů.
Je to vysoce společenské zvíře žijící v šesti až devíti členných skupinách vedených jedním dospělým samcem. Je aktivní především ve dne. Jedna skupina obývá území velké zhruba 40 akrů. Ve své domácí oblasti si vymezí přednostní oblast, kterou si střeží a členy cizího stáda odsud na určitou dobu odhánějí. Při setkání s jinou skupinou začnou členové skupin vydávat vizuální a hlasité zvuky, které jsou slyšitelné na velkou vzdálenost. Je to velice mrštné zvíře, které po spatření predátora během chvíle doslova zmizí v korunách stromů.

Gueréza pláštíková (Colobus guereza) -
Gueréza pláštíková (Colobus guereza) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:
doba expozice:
clona:
stativ:
ISO:
lokalita:Sweetwaters, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist