Gepard štíhlý - Savci

Gepard štíhlý - mapa výskytu

Gepard štíhlý

Acinonyx jubatus

stupeň ohrožení zranitelný

Hmotnost: samci 40-58kg, samice 35-45kg
Výška v kohoutku: 0.7-0.8m
Délka: tělo 1.2-1.4m + ocas 0.6-0.8m
Divoká populace: max. 12.000-12.500 (nejvíce v Namibii, cca 2.500)
Délka života: 10 let
Rozmnožování: celoročně, 1-3 mládata, až 90% mládat je v prvních
týdnech života zabito lvi či hyenami
Výskyt: Iran (cca 40-60ks), západní Sahara v Africe (cca 250ks?),
severní, východní, jihovýchodní a jižní Afrika
Biotop: rozsáhlé stepi a polopouště s množstvím zvěře, ale adaptuje
se i v hornatých a zalesněných oblastech

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:
www.cheetah.org www.panthera.org

Tlak lidské populace, úbytek zvěře, velká genetická příbuznost všech gepardů, kteří již v minulosti pravděpodobně téměř vyhynuli, ale cca ze 100 jedinců se opět dokázali vrátit na scénu, to vše ohrožuje toto překrásné zvíře.
Gepard je velice originální kočkovitou šelmou s naprosto dokonale vyvinutou schopností běhu o max. rychlosti cca 112-120km/h (70 -75 mil/h), ovšem jen na vzdálenosti nepřesahující 500 m ( 1600 stop). Na 110 km/hod (68 mil/h) dokáže zrychlit za neskutečné 3 s. Pokud ovšem na uvedené vzdálenosti cca 500 metrů kořist neuloví, pak obvykle kořist unikne. Nestává se to ale často. Gepard se svou průměrnou 70% úspěšností je mnohem efektivnějším lovcem než např. lev. K jeho smůle, ale má cca jen 50% šanci na uhájení kořisti, kterou jinak musí přenechat lvům či hyenám. Gepard nikdy nepozře mršinu (což se např. o lvu či levhartovi říci nedá), ulovenou kořist, což jsou obvykle menší druhy antilop, se snaží vždy co nejrychleji sežrat, než se objeví lvi a hyeny. Ze stejného důvodu se k již jednou opuštěnému úlovku nevrací.
Hlavu má gepard relativně malou a kulatou, tělo dlouhé s dlouhými končetinami a dlouhým ocasem, který gepardovi pomáhá skvěle manévrovat i ve velkých rychlostech. Srst je zlatohnědá s černými skvrnami o průměru 2-3 cm (pozor, nejsou seskupovány do rozet jako u levhartů!) na břichu a tvářích bílá. V případě, že se skvrny slévají, vnikají černé pruhy nebo velké skvrny. Takto zbarveným gepardům se říká gepardi „královští“. Odlišnost je způsobena recesivním genem, který může např. i za mramorové zbarvení u koček domácích. Jako samostaný druh existuje gepard cca 5 milionů let, přičemž nejbližším příbuzným je americká puma.
Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem nemájí v dospělosti plně zatažitelné drápy, což jim pomáhá při akceleraci a rychlém běhu. Běhu napomáhá i neobyčejně ohebná páteř (při běhu funguje jako pružina), zvětšené srdce a plíce, bez kterých by gepard těžko běhal 120km rychlostí. Od velkých šelem jako jsou lvi, levharti, tygři se gepardi liší i tím, že nedokáží mocně „řvát“, mohou jen příst jako malé kočky. Často se chybně uvádí, že neumí šplhat. Není to pravda, opakovaně jsem v Keni pozoroval gepardy šplhající na vzrostlé stromy do výšky cca 6m. Důvod? Pozorovatelna.
V minulosti byl v Indii, Egyptě či Persii gepard pro své lovecké schopnosti často chován a používán k lovu nejvyšší aristokracíí.

Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - young oči skok střecha auto svítání masai mara
Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - young oči skok střecha auto svítání masai maraGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - gepardi bratři rozhledna masai maraGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - gepard kořist masai mara pakůňGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - gepardi bratři ráno masai maraGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - gepardi úlovek pakůň masai maraGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - mladý svítání střecha auto masai mara detailGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - gepardi úlovek pakůň masai maraGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - gepard kořist pakůň masai maraGepard štíhlý (Acinonyx jubatus) - střecha auto svítání masai mara
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 17-35 mm F2.8-4 EX DG ASPHERICAL
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:24 mm
doba expozice:1/500 s
clona:6.3
stativ:
ISO:180
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist