Dikdik Kirkův - Savci

Dikdik Kirkův - mapa výskytu

Dikdik Kirkův

Madoqua kirkii

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: 4.5-7kg
Výška v kohoutku: 35-40cm
Délka: tělo 55cm + ocas 5cm
Divoká populace:
Délka života: 10 let
Rozmnožování: gestace 6 měsíců, 1 mládě
Identifikace:
Výskyt: Uganda, Keňa, Tanzánie, Namibie
Biotop: buše s hustým podrostem

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Malá a velice plachá antilopa s měkkou, hladkou srstí, na zádech a bocích melírovaně šedou až hnědou, na hlavě rudohnědou a břiše bílou; na čele také hřebínek srsti, ocas dlouhý 35-56 cm, mírně protáhlý čenich a dlouhé a tenké končetiny. Samec se od samice liší drobnými růžky a o něco větší velikostí.
Živí se širokou škálou rostlin, pupeny, výhonky, ovocem, nebo kořínky a hlízami, které si ze země vyhrabávají pomocí svých kopyt, případně rohů. Nepotřebují často pít, což jim dovoluje žít i v méně přívětivých oblastech jako je např. Národní park Etosha v Namibii.
Tyto antilopky žijí po většinu roku v trvalých párech. Podle dostupných údajů se samci nepodílí ve výchově mláďat, ale samici pečlivě střeží před jejich hlavními predátory, které tvoří převážně kočkovité šelmy jako levharti, karakalové, servalové, kočky divoké, ale i např. orli.

Dikdik Kirkův (Madoqua kirkii) - tráva plachá antilopa malá masai mara
Dikdik Kirkův (Madoqua kirkii) - tráva plachá antilopa malá masai mara
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D200
objektiv:Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO HSM
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:200 mm
doba expozice:1/320 s
clona:7.1
stativ:
ISO:400
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist