Čáp sedlatý - Ptáci

Čáp sedlatý - mapa výskytu

Čáp sedlatý

Ephippiorhynchus senegalensis

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: 5-7 kg
Rozpětí křídel: 2.7 m
Délka těla: 1.5 m
Divoká populace: 1 000 - 25 000 jedinců
Délka života: 20-25? let, v zajetí i 40 let
Rozmnožování: 1-2 vejce, inkubace po 30-35 dnech
Identifikace: hlava, krk, záda, křídla a ocas černé, ostatní části těla bílé, silný dlouhý zobák je červený s černým pruhem a žlutým sedlem u kořene, nohy černé, kolena růžová
Výskyt: Afrika jižne od Sahary mimo Namibii a části Zambie a JAR
Biotop: mokřady a břehy slaných i sladkovodních jezer a lagun, vyhýbá se lesům

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Největší ze všech afrických čápů, jen pštros je vyšší. Můžete ho spatřit jak se pomalu brouzdá zarostlými mělčinami číhajíc na ryby. Rybě zlomí zobákem páteř, očistí ji, vyhodí do vzduch a spolkn ehlvou napřed. Nepohrdne ani kobylkami, měkkýši, žábami nebo ještěrkami. Často jen tak zkusmo zasekává zobák do bahna při hledání zvláštní dvojdyšné ryby.
Jako většina čápů létá s krkem nataženým, ne staženým na záda jako volavky. Velké a hluboké hnízdo z větví si tento čáp buduje v korunách stromů. Nehnízdí ale v koloniích.

Čáp sedlatý (Ephippiorhynchus senegalensis) -
Čáp sedlatý (Ephippiorhynchus senegalensis) - Čáp sedlatý (Ephippiorhynchus senegalensis) - Čáp sedlatý (Ephippiorhynchus senegalensis) -
Poslat pohlednici
kamera:Minolta DYNAX 7D
objektiv:Sigma 50-500 mm F4.0-6.3 APO EX DG
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:500 mm
doba expozice:1/640 s
clona:13
stativ:rýžový stativ / beanbag
ISO:400
lokalita:Sweetwaters, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist