Buvol kaferský - Savci

Buvol kaferský - mapa výskytu

Buvol kaferský

Syncerus caffer

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 500-800kg, samice 500-550kg
Výška v kohoutku: 1.4-1.6m
Délka: tělo 1.8-2.5m + ocas 0.6-0.7m
Divoká populace: cca 1.000.000 jedinců
Délka života: 15-20 let
Rozmnožování: gestace 11.5 měsíce, 1 mládě
Identifikace: velké tmavohnědé zvíře připomínající krávu s masivními
rohy
Výskyt: celá Afrika jižně od Sahary až po severovýchodní JAR, v
pralesích - pralesní forma
Biotop: od travnaté savany až po lesy do výšky 4000m, nicméně
vždy v blízkosti vody

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Buvoli jsou silná, statečná a rychlá zvířata, dokáží běžet rychlostí až 55 km/h a útočícímu predátorovi se urputně brání. Jediným přirozeným nepřítelem dospělého buvola je lev, telata někdy padnou za oběť hyenám. Opakovaně jsou zaznamenány případy, kdy se buvol ubránil několika lvům z nichž některé vážně zranil či dokonce zabil. Lví tlupy specializující se na lov buvolů často dlouhodobě nepřežijí právě kvůli velkému riziku, které lov buvolů obnáší. Buvol má v Africe každý rok na svědomí i několik mrtvých lidí. Příčinou je populační tlak, který buvoly vytlačuje z jejich odvěkých území, ale i rtutovitá nátura buvolů, pro kterou nebyli nikdy domestikováni. Přestože se buvoli někdy sdružují do tisícihlavých stád, obvykle žijí v menších rodinných skupinách tvořených 20-30 jedinci, tj. spřízněnými samicemi a jejich mládaty. Mezi kravami panuje hierarchické a téměř lineární uspořádání, na vrcholu ale stojí dospělí samci. Pasou se v noci, přes den odpočívají ve stínu. Buvoli ze savan dávají přednost územím, kde mají přístup k vodě a mohou se chladit válením se ve vodě nebo v bahně. Rozloha domovského okrsku jednoho stáda záleží na jeho velikosti, pohybuje se od 60 do 1000 čtverečních kilometrů. Rozmnožování je vázáno na cykly období sucha a dešťů. V afrických pralesích žije ještě druhá ,cca 2x menší do červena zbarvená forma buvola, nicměně mezi oběma poddruhy dochází často ke křížení.

Buvol kaferský (Syncerus caffer) - buvol kaferský klubák
Buvol kaferský (Syncerus caffer) - buvol kaferský klubákBuvol kaferský (Syncerus caffer) - velké rohy samburu svítáníBuvol kaferský (Syncerus caffer) - Buvol kaferský (Syncerus caffer) - Buvol kaferský (Syncerus caffer) - klubáci klubák srst masai maraBuvol kaferský (Syncerus caffer) - Buvol kaferský (Syncerus caffer) - Buvol kaferský (Syncerus caffer) - Buvol kaferský (Syncerus caffer) -
Poslat pohlednici
kamera:
objektiv:
konvertor:--
ohniskova vzdalenost:
doba expozice:
clona:
stativ:
ISO:
lokalita:
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist