Antilopa losí - Savci

Antilopa losí - mapa výskytu

Antilopa losí

Tragelaphus oryx

stupeň ohrožení málo dotčený

Hmotnost: samci 500-1000kg, samice 300-500kg
Výška v kohoutku: 1.4-1.8m
Délka: tělo 2.5-3.5m
Divoká populace:
Délka života: 15-20 let
Rozmnožování: gestace 9 měsíců, 1 mládě
Identifikace:
Výskyt:
Biotop: travnaté pláně, akáciové savany, suché křovinaté oblasti

Organizace, které se zabývají ochranou tohoto druhu:

Jedná se o největší a nejpomalejší antilopu na světě, která při pastvě vzdáleně připomíná skot. Toto zvíře je také nejčastěji vyobrazeno na ranných skalních malbách ve východní Africe. I dnes má významné místo v mytologii některých jihoafrických kmenů.
Ačkoliv neběhá rychle, dokáže se pohybovat vytrvalým klusem. Z místa dokáže přeskočit i více než 2m vysoký plot. Samci i samice mají spirálovité rohy. U dospělých samců se vytváří "hříva", která se s věkem prodlužuje, houstne a tmavne.
Živí se především trávou, větvičkami a listím. Stáda obvykle nemají více než 30 až 80 kusů, nicméně v období deštů mohou dosahovat i několika set jedinců. Samci jsou samotářští, přičemž tato vlastnost se s věkem dále prohlubuje.
Antilopa losí se začíná chovat pro maso na afrických farmách místo skotu (především JAR), protože je pochopitelně mnohem lépe adaptována na přostředí, ve kterém je doma.

Antilopa losí (Tragelaphus oryx) -
Antilopa losí (Tragelaphus oryx) - Antilopa losí (Tragelaphus oryx) -
Poslat pohlednici
kamera:NIKON D300
objektiv:Sigma 120-300 mm F2.8 APO EX DG IF HSM
konvertor:Sigma APO 2.0 EX DG
ohniskova vzdalenost:600 mm
doba expozice:1/1000 s
clona:7.1
stativ:Manfrotto Nature 190 + MA 322RC 2
ISO:320
lokalita:Masai Mara, Kenya
zavřít
další
předchozí
Afrika fototisky
TOPlist